duminică, 19 mai 2013

Tipuri de insomnie

Exista trei tipuri de insomnie dupa o clasificare anume. Astfel, avem insomnie de inductie, o trezire precoce si un somn cu intermitente.
In primul caz, persoana in cauza nu poate adormi, ceva deranjeaza sau nu este momentul favorabil. In cazul al doilea, somnul isi face prezenta insa pana la un moment dat, cand este intrerupt de ceva, brusc.
Somnul cu intermitente este somnul foarte tulburat, perioadele de somn sunt alternate cu peioadele de insomnie.

Tratarea insomniilor

Exista mai multe modalitati de atrata insomniile. In functie de cauzele insomniei se poate vorbi si d eun tratament adecvat.
Se trateaza de obicei afectiunile care stau la baza insomniei, urmandu-se, dupa caz, cu medicamente corespunzatoare. Exista tratamente neturiste sau tratamente medicamentoase. Plantele dar si diferite tratamente homeopatice precum acupunctura sau reflexoterapia ajuta la recastigarea linistii somnului.
Plantel indicate sunt: valeriana, teiul, roinita, hameiul, etc. Se pot adauga maghiranul, mararul, paducelul si multe altele.
Pentru un somn odihnitor este important sa se evite mesele copioase si bogate in alimente precum mezelurile, ouale si conservele.

Apneea in somn

Exista persoane care sforaie atunci cand dorm, lucru ce devine destul de deranjant. In acest caz se suspecteaza apneea de somn sau sindromul de rezistenta crescuta la flux al cailor respiratorii superioare. Apneea de somn reprezinta absenta aerului in somn.
Se studiaza pacientului cat de scazut este nivelul oxigenului in momentul in care acestuia ise opreste respiratia si reactia inimii la nivelul scazut de oxigen, si daca acesta se trezeste din cauza apneei sau a sforaitului.

Medicamantele si insomnia

In tratamentul insomniei sunt folosite destule tratamente printre care zolpidem, bentodiazepine cu actiune de scurta durata respectiv de lunga durata.
Insomnia consitionata poate fi rezultatul multor cauze.

Somnologia

Somnologia sau Medicina Somnului este o ramura specializata dedicata diagnosticarii si tratamentului problemelor de somn.
Somnologia castiga tot mai mult teren in tara noastra; ea este vazuta pe viitorca o supraspecializare atractiva din toate punctele de vedere. Din pacate, interesul celorlalte specialitati pentru somnologie este scazut.
Exista recent o problema in crearea de laboratoare dedicate somnologiei deoarece aparatura necesara este extrem de scumpa.

Tulburarile de somn

Majoritatea oamenilor au cosmaruri. Pentru unii, frica din timpul somnului se poate manifesta in viata reala sub forma unor tulburari infricosatoare de somn. Unele dintre aceste tulburari sunt foarte periculoase datorita riscului pe care il prezinta atat pentru persoana in cazuza cat si pentru cei apropiati ei.
Exista, din fericire o solutie la aceste cosmaruri, iar cu ajutorul unui specialist, aceste tulburente pot fi gestionate eficient prin respectarea unei rutine pe timp de noapte.

Miclonia nocturna sau tulburari de comportament in somn REM

Persoanele care sufera  de ulburari comportamentale de somn REM fac diverse miscari in timpul somnului si actioneaza conform viselor. Comportamentul lor poate deveni periculos atat pentru cei afectati cat si pentru partener daca visul este violent.
Pentru a trata acest lucru se administreaza clonazepam, un medicament foarte eficient in tratarea micloniei nocturne.
Melatonina si anumite tipuri de antidepresive pot fi prescrise de asemenea, in unele cazuri.
Persoanele care sufera de aceasta tulburare ar trebui sa doarma in conditii de siguranta crescuta pentru a se evita eventualele incidente de pe timpul noptii.

Cauzele insomniilor temporare

Acestea apar ca rapuns la stres sau la schimbare. 22% dintre barbati si 34% dintre femei au manifestat cauze de insmnie precum stresul. Stresul cauzeaza multe pabuge. Factorii declansatori pot fi diverse evenimente traumatice ca de ex: bolile acute sau psihice, probleme legate de viata de zi cu zi, etc. Somnul revine la normal cand aceste probleme se depasesc.
Zborurile intercontinentale peste fusuri orare sunt alte caize frecvente de insmnie. Dupa o lunga calatorie cu avionul, este nevoie de o zi de adaptare pentru fiecare fus orar diferenta.
Persoanele care lucreaza in ture de noapte au mai multe probleme legate de insmnii decat cei care lucreaza doar ziua. Si lista poate continua.

Viciile

Viciile sau obiceiurile alimetare proaste sunt un alt factor al insomniei. Stilul de viata consuce de asemenea la tulburari de somn. Cofeina este cea mai utilizata pentru a intrerupe somnul. 10-15% dintre cauzele insomniei sunt rezultataul abuzului de substante precum alcoolul, sedativele, drogurile si altele.
Pentru acest fapt, se incearca tratarea tot cu medicamente, pilule pentru somn dar nu au decat aefect pe termen scurt iar organismul este dat peste cap, fortandu-l sa accepte o stare pe care nu o intelege.

Somnul partenerului

17% dintre femei si 5% dintre barbati constata ca obiceiurile legate de somnul partenerului le afecteaza propriul somn. Sforaitul este un factor singur care provoaca insomnia celuilalt. Nu te simti linistit cand zgomotul sau lumina tulbura somnul de noapte, iar acest fapt creeaza insomnii si frustrari. 
Cel mai bine ar fi sa consultati un medic pentru remedierea cauzei, intrucat odihna este importanta pentru amandoi dupa o zi de munca.